45. Myötätuntoinen kehosuhde ja kehopositiivisuus. Vieraana Katarina Meskanen.

Miten suhtaudut kehoosi? Miten kohtelet kehoasi? Onko kehosi sinulle tärkeä ja arvokas?

Tässä jaksossa keskustelen myötätuntoisemmasta kehosuhteesta ja kehopositiivisuudesta psykologi ja tietokirjailija Katarina Meskasen kanssa.

Se, miten suhtaudumme kehoomme, vaikuttaa henkiseen hyvinvointiimme. Usein kohtelemme kehoamme kriittisesti ja epäkunnioittavasti. Monille meistä on tuttua rääkätä kehoamme, tavoitteena muokata siitä toisenlainen. Katarina avaa jaksossa sitä, miten solmia rauha oman kehonsa kanssa ja suhtautua siihen myötätuntoisemmin.

Lue lisää
44. Psykologinen testaus ja henkilöarviointi. Vieraana Jari Lipsanen.

Millainen ihminen sinä olet? Miten kuvailisit itseäsi työssä tai vapaa-ajalla? Millaisia ihmisiä haluaisit palkata työnantajana yritykseesi töihin? Ihmisten piirteitä voidaan arvioida psykologisilla testeillä ja hakijan soveltuvuutta työtehtävään myös psykologisia testejä hyödyntävillä henkilöarvioinneilla.

Tässä jaksossa keskustelemme psykologisista testauksesta ja henkilöarvioinnista Suomen Psykologiliiton testilautakunnan puheenjohtaja ja psykometriikan yliopisto-opettaja Jari Lipsasen kanssa.

Lue lisää
43. Esiintymisjännitys. Vieraana Marjukka Laurola.

Kärsitkö esiintymisjännityksestä? Se on yleistä ja se on normaalia myös kokeneilla esiintyjillä. Esiintymisjännitys voi aiheuttaa pulssin kiihtymistä, käsien vapinaa, hikoilua ja suun kuivumista. Ajattelussa se voi aiheuttaa itsensä arvostelua, vähättelyä ja epäonnistumisen ennakointia ja myös mm. ahdistuksen ja pelon tunteita.

Tässä jaksossa keskustelemme esiintymisjännityksestä työterveyspsykologi ja psyykkisen valmentaja Marjukka Laurolan kanssa. Hän on tehnyt pitkään töitä esiintymisjännityksestä kärsivien taiteilijoiden kanssa.

Lue lisää
42. Vakava sairastuminen perheessä ja parisuhde. Vieraana Suvi Laru.

Vakava sairaus haastaa perhe- ja parisuhteita. Huoli terveydestä kuormittaa voimavaroja ja sairaus haastaa arkea ja vaikuttaa perheen vuorovaikutussuhteisiin. Sairaus ei saisi kuitenkaan määritellä kaikkea perheen ja kumppaneiden elämässä.

Tässä jaksossa keskustelemme sairaudesta perheessä ja sen vaikutuksista parisuhteeseen psykologi, paripsykoterapeutti, Parisuhdekeskus Katajan toiminnanjohtaja Suvi Larun kanssa.

Parisuhteessa vuorovaikutustaidot ovat ensisijaisen tärkeitä. Kun perheessä on vakavan sairauden aiheuttama kriisi, on tärkeää, että perheen jäsenet puhuvat, kuuntelevat ja ratkaisevat yhdessä mahdollisia ristiriitoja. Parisuhteessa ja perheessä jokainen käy läpi sairastumiseen ja siihen liittyvää prosessia läpi yksilönä, omalla tavallaan. On tärkeää muistaa, että tukea voi ja kannattaa hakea, kun sairaus haastaa ja kuormittaa parisuhdetta.

Lue lisää
41. Millenniaalit työelämässä. Vieraana Karoliina Mellanen.

Kärsimätön, itsekeskeinen ja vaikeasti johdettava. Tällaisiako ovat millenniaalit, joita työvoimasta on jo puolet? Tämä sukupolvi määrittelee työn tekemisen seuraaviksi vuosikymmeniksi. Mitä heiltä voi oppia, mitä vahvuuksia heillä on?


Tässä jaksossa keskustelemme millenniaaleista työelämässä psykologi, tietokirjailija ja yritysvalmentaja Karoliina Mellasen kanssa. Karoliina on kirjoittanut yhdessä Atte Mellasen kanssa kirjan Hyvät, pahat ja millenniaalit - kuinka meitä tulisi johtaa.

Lue lisää
40. Itsekriittisyys. Vieraana Ronnie Grandell.

Moititko itseäsi mielessäsi? Puhuisitko ystävälle samoin? Suurin osa meistä kritisoi itseään joskus. Kun itsekritiikki on jatkuvaa ja alkaa häiritä arjesta suoriutumista, on kyse haitallisesta itsekritiikistä.

Tässä jaksossa keskustelemme liiallisesta, haitallisesta itsekriittisyydestä aiheesta tietokirjan kirjoittaneen työterveyspsykologi, johtajuusvalmentaja Ronnie Grandellin kanssa.

On tärkeää erotella hyödyllinen kritiikki, joka vie eteenpäin ja auttaa oppimaan virheistä, liiallisen negatiivisesta itsensä kritisoimisesta. Vahingollinen itsekritiikki on usein ankaraa, julmaa, häpäisevää ja syyllistävää puhetta itselle.

Lue lisää
39. Yrityskulttuurin johtaminen. Vieraina Heli Rautjärvi ja Kiisa Hulkko-Nyman.

<< Sisältää kaupallista yhteistyötä Mandatum Lifen kanssa. >>

Yrityskulttuuri on se yhdessä toimimisen tapa, joka sisältää yrityksen arvot, uskomukset ja tavoitteet. Kulttuurin tulee olla tiedostettu ja tietoisesti johdettu tavoitteisiin pääsemiseksi.

Palkitseminen tukee organisaation kulttuuria. Palkitsemisella on merkittävä vaikutus yrityksen tuloksellisuuteen, henkilöstön motivaatioon, sitoutumiseen ja työtyytyyväisyyteen.

Tässä jaksossa vierainani ovat työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi ja Leidenschaftin yrityskulttuurimuotoilija Heli Rautjärvi sekä psykologi, tulospalkitsemisen strategisesta roolista suomalaisyrityksissä Aalto-yliopistosta väitellyt Mandatum Lifen palkitsemispalvelujen liiketoimintajohtaja Kiisa Hulkko-Nyman.

Keskustelemme Heli Rautjärven kanssa yrityskulttuurin johtamisesta ja Kiisa Hulkko-Nymanin kanssa siitä, miten hyvällä palkitsemisella voidaan tukea haluttua yrityskulttuuria.

Lue lisää
38. Toivo. Vieraana Maaret Kallio.

Toivo on elämän perusvoimavara. Tarvitsemme toivoa, jotta voimme pysähtyä sen äärelle, mikä elämässämme on tärkeää ja merkityksellistä. Toivon avulla uskallamme ottaa tarpeellisia riskejä elämässä tavoitteisiimme pyrkiessä - ja myös siihen, että hakeudumme tarvittaessa avun äärelle. Toivo auttaa meitä kohtaamaan ja käsittelemään elämän vaikeitakin asioita.

Tässä jaksossa vieraanani on kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija ja kolumnisti Maaret Kallio. Keskustelemme Maaretin kanssa toivosta ja siitä mikä merkitys toivolla on hyvinvointiimme. Maaret on kirjoittanut aiheesta kirjan Voimana toivo.

Lue lisää
37. Päätöstenteon psykologiaa. Vieraana Tuomas Leisti.

Teemme päätöksiä omasta, subjektiivisesta näkökulmastamme. Tämä voi rajoittaa kykyämme tehdä hyviä päätöksiä. Hyvä päätöksentekokyky vaatii kykyä reflektoida omaa toimintaa. Reflektoinnin avulla pystymme oppimaan huonoista päätöksistä ja hakemaan laajempaa näkökulmaa päätöstemme tueksi.

Tässä jaksossa keskustelen päätöstenteon psykologiasta siitä hiljattain väitelleen psykologian tohtori Tuomas Leistin kanssa.

Teemme päätöksiä tai valintoja osin tiedostamattamme. Joskus alkujaankin huono päätös muuttuu ikään kuin oletusasetukseksi aivoihimme, ja alamme rutiininomaisesti toistaa huonoa päätöstä arjen valinnoissamme. Keskustelussamme Tuomas korostaa, että meidän kannattaa panostaa isoihin päätöksiin, ja rakentaa niillä hyviä valintoja tukeva päätöksentekoympäristö.

Lue lisää
36. Lasten aggressiivisuus ja tunnesäätely. Vieraana Riikka Riihonen.

Lasten kiukku ja aggressiivinen käyttäytyminen voivat joskus aiheuttaa harmaita hiuksia vanhemmille. Kiukku on kuitenkin tärkeä tunne, joka auttaa meitä puolustamaan itseämme. Vahvojen tunteiden säätelyä ja ilmaisemista voi ja kannattaa opetella.

Tässä jaksossa vieraanani on lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri, lääketieteen tohtori, tietokirjailija Riikka Riihonen. Hän opiskelee myös parhaillaan lasten ja nuorten kognitiiviseksi psykoterapeutiksi. Keskustelemme Riikan kanssa lasten aggressiivisesta käyttäytymisestä ja tunnesäätelyn taidoista. Riikka on kirjoittajana lasten aggressiokasvatusta käsittelevässä tietokirjassa Kuinka kiukku kesytetään ja lapsille suunnatussa, tunnesäätelyä opettavassa satukirjassa Aada ja kiukkuleijona. Hän myös luennoi aiheista säännöllisesti.

Lue lisää
Koronan Psykopodiaa -minisarja

Pohdin pitkään tehdäkö minisarja koronakriisin psykologisesta näkökulmasta vai ei. Koronaan liittyvä poikkeustilanne on jatkunut jo useita viikkoja. Tiedän, että moni on jo kyllästynyt aiheeseen.

Olemme edelleen muutoksessa ja todennäköisesti muutos jatkuu vielä pitkään. Minulta on myös toivottu konkreettisia neuvoja ja vinkkejä siihen, miten omaa mieltä ja työhyvinvointia voi huoltaa kriisin aikana.

Kuten huomaatte, pohdintani tulos oli, että päätin tehdä minisarjan koronasta. Tässä postauksessa esittelen sarjan jaksot kootusti. Osa jaksoista keskittyy suoremmin koronakriisiin, osassa taas käsittelemme jakson aihetta yleisemmällä tasolla.

Toivon, että kaikista jaksoista on apua ja hyötyä teille kuulijoille nyt koronapandemian aikana.

Lue lisää
35. Lasten ja nuorten mielen hyvinvointi koronakriisissä. Vieraana Riikka Riihonen. Koronan Psykopodiaa 7

Erilaiset rajoitukset ovat olleet voimassa nyt vajaat kaksi kuukautta. Koulut ovat olleet suljettu, päiväkodeissa vain osa lapsista ja monet harrastukset peruttu. Lapsiperheet ovat eläneet hyvin erilaista arkea kuin ennen koronapandemiaa.

Hallitus on ilmoittanut, että rajoituksia aletaan asteittain purkamaan. Julkisuudessa on kuitenkin ollut arvioita, että pandemia voi kestää vielä vuoden tai ylikin. Se siis vaikuttaa myös kaikkien meidän - myös lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa - arkeen ja henkiseen hyvinvointiin vielä pitkään.

Tässä jaksossa keskustelen lasten ja nuorten henkisestä hyvinvoinnista koronakriisissä lastenpsykiatriaan erikoistuvan lääkärin (valmistuu syksyllä 2020), lääketieteen tohtorin, tietokirjailija Riikka Riihosen kanssa.

Lue lisää
34. Terveydenhuollon ammattilaisten psyykkinen hyvinvointi COVID-19 pandemiassa. Vieraina Helinä Häkkänen-Nyholm ja Atte Varis. Koronan Psykopodiaa 6

COVID-19 pandemia asettaa erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten stressin sietokyvyn ja jaksamisen koetukselle. He testaavat mahdollisesti virukseen sairastuneita sekä työskentelevät sairastuneiden kanssa. Haastavan työn lisäksi kohonnut riski omasta tai läheisten sairastumisesta voi aiheuttaa huolta myös arjessa.

Tässä jaksossa keskustelemme  terveydenhuollon ammattilaisten psyykkisestä hyvinvoinnista COVID-19 pandemiassa ja henkilöstön hyvinvoinnin tukemisesta psykologian tohtori, psykoterapeutti Helinä Häkkänen-Nyholmin ja Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän johtaja Atte Variksen kanssa.

Jakso on kuudes osa Koronan Psykopodiaa minisarjasta, jossa keskustelen asiantuntijavieraideni kanssa koronakriisin psykologisista vaikutuksista ja keinoista sopeutua niihin, sekä henkilökohtaisesti että työyhteisöissä.

Lue lisää
33. Itsensä johtaminen koronakriisissä. Vieraana Satu Pihlaja. Koronan Psykopodiaa 5

Koronakriisin takia moni työpaikka ja sen myötä työntekijät ovat siirtyneet etätöihin. Työn ja arjen rutiinit ovat muuttuneet useimmilla. Osa taas on tullut irtisanotuksi tai lomautetuksi, kokonaan tai osan ajasta. Vielä suurempi joukko ihmisiä on yt-neuvottelujen piirissä.

Tässä Psykopodiaa-podcastin jaksossa keskustelemme siitä, millaisia haasteita koronakriisi asettaa ihmisille, mitä haasteita ja mahdollisuuksia itsensä johtamiseen liittyy ja miten itsensä johtamisen taitoja voi kehittää koronakriisin keskellä psykologi (PsL), valmentaja, psykoterapeutti ja tietokirjailija Satu Pihlajan kanssa.

Lue lisää
32. Stressin ja ahdistuksen säätely. Vieraana Hanna Markuksela. Koronan Psykopodiaa 4

Koronakriisi nostattaa monilla stressiä ja ahdistustakin.

Tässä jaksossa keskustelen stressistä, ahdistuksesta ja niiden säätelystä psykologi, psykoterapeutti ja kouluttaja Hanna Markukselan kanssa. Hanna on kokenut kouluttaja ja valmentaja stressinsäätelyn teemoista.

Jakson keskustelu ja Hannan ohjeistukset ja vinkit stressin ja ahdistuksen säätelyyn ovat yleispäteviä, eivätkä keskity koronakriisin erityispiirteisiin.

Tämä jakso on neljäs osa minisarjasta Koronan Psykopodiaa, jossa keskustelen asiantuntijavieraideni kanssa koronakriisin psykologisista vaikutuksista ja keinoista sopeutua niihin, sekä henkilökohtaisesti että työyhteisöissä

Lue lisää
31. Työyhteisön psykologinen turvallisuus poikkeustilanteessa. Vieraana Hanna Poskiparta. Koronan Psykopodiaa 3

Koronakriisi on ravistellut monen henkilökohtaista turvallisuuden tunnetta ja lisännyt huolta omasta terveydestä. Kriisin talousvaikutukset ovat monessa organisaatiossa olleet kovat ja välittömät. Monia on jo irtisanottu ja lomautettu. YT-neuvottelujen piirissä on vielä suurempi joukko. Miten epävarmuuden ja muutoksen keskellä voidaan tukea psykologista turvallisuutta?

Tässä jaksossa keskustelen psykologisesta turvallisuudesta ja sen johtamisesta Novetoksen työpsykologi ja valmentaja Hanna Poskiparran kanssa.

Jakso on kolmas Koronan Psykopodiaa minisarjasta, jossa keskustelen asiantuntijavieraideni kanssa koronakriisin psykologisista vaikutuksista ja keinoista sopeutua niihin, sekä henkilökohtaisesti että työyhteisöissä.

Lue lisää
30. Mielen haavoittuvuus ja pelko koronakriisissä. Vieraana Eija Palosaari. Koronan Psykopodiaa 2

Kriisin kohdatessamme reagoimme monin eri tavoin. Monet meistä haluavat ymmärtää ja jäsentää tapahtunutta jollain tapaa. Mielemme voi järkkyä, voimme kokea hämmennystä, ahdistusta ja epävarmuutta.

Tässä Koronan Psykopodiaa minisarjan toisessa jaksossa keskustelemme mielen reaktioista kriisin keskellä psykologian tohtori, kriisi-, trauma- ja katastrofipsykologian asiantuntija Eija Palosaaren kanssa. Pohdimme myös miten näitä reaktioita kannattaisi kohdata ja käsitellä poikkeustilanteessa.

Lue lisää
29. Resilienssi ja sopeutuminen muutokseen. Nina Lyytinen. Koronan Psykopodiaa 1.

Tässä jaksossa pohdin koronan elämäämme tuomia muutoksia ja näiden psykologisia erityispiirteitä muihin kriiseihin verrattuna. Pohdin myös keinoja miten voimme näihin muutoksiin sopeutua, selviytyä niistä ja vahvistaa resilienssiämme.

Jakso on myös ensimmäinen Koronan Psykopodiaa minisarjasta, jossa keskustelen asiantuntijavieraideni kanssa koronakriisin psykologisista vaikutuksista ja keinoista sopeutua niihin, sekä henkilökohtaisesti että työyhteisöissä.

Lue lisää
28. Oppiminen. Taidot, esteet ja valmiudet. Vieraana Hanna Siefen.

Olemme usein nopeiden muutosten ja kehityksen äärellä, erityisesti työelämässä. Vauhdissa mukana pysymisen edellytys on kyky oppia ja kehittää omaa osaamista.

Tiedon omaksumisen lisäksi oppiminen liittyy ajattelumme ja toimintamme muutokseen. Oppimiseen tarvitsemme taitoa reflektoida omaa toimintaamme sekä käyttäytymisemme taustalla olevia ajatusmalleja.

Tässä jaksossa keskustelen oppimisen psykologiasta psykologi ja learning coach Hanna Siefenin kanssa.

Lue lisää