34. Terveydenhuollon ammattilaisten psyykkinen hyvinvointi COVID-19 pandemiassa. Vieraina Helinä Häkkänen-Nyholm ja Atte Varis. Koronan Psykopodiaa 6
COVID-19 pandemia asettaa erityisesti terveydenhuollon ammattilaisten stressin sietokyvyn ja jaksamisen koetukselle. He testaavat mahdollisesti virukseen sairastuneita sekä työskentelevät sairastuneiden kanssa. Haastavan työn lisäksi kohonnut riski omasta tai läheisten sairastumisesta voi aiheuttaa huolta myös arjessa.
Tässä jaksossa keskustelemme terveydenhuollon ammattilaisten psyykkisestä hyvinvoinnista COVID-19 pandemiassa ja henkilöstön hyvinvoinnin tukemisesta psykologian tohtori, psykoterapeutti Helinä Häkkänen-Nyholmin ja työterveyspsykologi, organisaatiokonsultti ja Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän johtaja Atte Variksen kanssa.
Tutkimustiedon ja käytännön kokemuksen valossa pohdimme mm. seuraavia kysymyksiä:
Mitkä tekijät COVID-19 pandemiassa lisäävät terveydenhuollon henkilöstön psyykkistä kuormitusta ja työperäistä stressiä?
Miten terveydenhuollon ammattilaisten psyykkistä hyvinvointia ja jaksamisesta voidaan tukea nyt kriisin akuutissa vaiheessa ja tilanteen pitkittyessä?
Mikä on organisaation tuen rooli ja mitä itse voi tehdä?
Keskitymme jaksossa terveydenhuollon ammattilaisiin. Samat ilmiöt voivat kuitenkin näyttäytyä myös sosiaalihuollon työssä ja jakson informaatiota voi hyödyntää soveltaen myös siellä.
Tämä jakso on kuudes osa minisarjasta Koronan Psykopodiaa, jossa keskustelen asiantuntijavieraideni kanssa koronakriisin psykologisista vaikutuksista ja keinoista sopeutua niihin, sekä henkilökohtaisesti että työyhteisöissä.
Jakson linkit:
Helinä Häkkänen-Nyholmin esittely EMDR-terapiakeskus Mementosin sivuilla
Helinä Häkkänen-Nyholm Twitterissä
Kriisi- ja traumapsykoterapeutti, työterveyspsykologi Atte Varis aloitti Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän johtajana toukokuussa 2018.
Mielipidekirjoituksiamme:
Nina Lyytinen, Helinä Häkkänen-Nyholm, Atte Varis: Lääkärilehti, Näkökulma (17.4.): Terveydenhuollon ammattilaisten psyykkisestä hyvinvoinnista on huolehdittava epidemiatilanteessa (Linkki vain tilaajille.)
Nina Lyytinen, Atte Varis, Helinä Häkkänen-Nyholm: Mielipide-kirjoitus, Helsingin Sanomat (28.3.): Koronapandemia kuormittaa hoitajia myös psyykkisesti On tärkeää huolehtia terveydenhuollon alalla toimivien ammattilaisten psyykkisestä hyvinvoinnista ja jaksamisesta jo varhaisessa vaiheessa.
Korona-linkkejä:
Kannattaa kuunnella myös Koronan Psykopodiaa -minisarjan muut jaksot sekä maaliskuun alun Psykopodiaa jakso koronaepidemian psykologisista vaikutuksista:
Erikoisjakso. Koronavirus. Psykososiaaliset vaikutukset. Vieraana Ferdinand Garoff. (6.3.)
Koronan Psykopodiaa 1: Resilienssi ja sopeutuminen muutokseen. Nina Lyytinen. (27.4.)
Koronan Psykopodiaa 2: Mielen haavoittuvuus ja pelko koronakriisissä. Vieraana Eija Palosaari. (28.4.)
Koronan Psykopodiaa 4: Stressin ja ahdistuksen säätely. Vieraana Hanna Markuksela. (30.4.)
Koronan Psykopodiaa 5: Itsensä johtaminen koronakriisissä. Vieraana Satu Pihlaja. (4.5.)
Koronan Psykopodiaa 6: Terveydenhuollon ammattilaisten psyykkinen hyvinvointi COVID-19 pandemiassa. Vieraina Helinä Häkkänen Nyholm ja Atte Varis. (5.5.)
Koronan Psykopodiaa 7: Lasten ja nuorten mielen hyvinvointi koronakriisissä. Vieraana Riikka Riihonen. (6.5.)
Tältä kokoamaltani sivulta löydät myös paljon linkkejä lisätietoon, podcasteihin, ohjeistuksiin, lehtijuttuihin ja tieteellisiin artikkeleihin: Koronaepidemian psykososiaaliset vaikutukset ja selviytymiskeinot: linkkejä
Suomen Podcastmedian Koronan Anatomia -podcast kertoo kattavasti koronaviruksesta lääketieteen näkökulmasta: Koronan Anatomia (Supla.fi)
Psykopodiaa-linkit:
Seuraa Psykopodiaa somessa:
Kuuntele, tilaa Psykopodiaa suosikkipalvelussasi (jolloin saat tiedon uusista jaksoista automaattisesti) ja jätä arvio:
Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts (sovellus)
Tilaa Psykopodiaa Android puhelimellasi
Näiden lisäksi Psykopodiaa löytyy mm. aCast, Blubrry, Castbox, Podbean, PlayerFM, TuneIn, Spreaker ja Stitcher palveluista ja hakemistoista.
Voit myös tilata Psykopodiaa-podcastin uudet jaksot sähköpostiisi.