58. Mielen hyvinvointia luonnosta. Vieraina Kirsi Salonen, Mikko Pohjola ja Sampo Pohjola.
* Sisältää kaupallista yhteistyötä Korpi ForRestin kanssa.
Luonnolla on tutkitusti paljon terveys- ja hyvinvointivaikutuksia, myös mielelle. Virkistymisen, palautumisen ja elpymisen lisäksi on havaittu jopa tervehtymisen kokemuksia. Luontokokemuksista voidaan saada hyötyä myös hoidolliseen ja omaehtoiseen psyykkiseen prosessointiin.
Tässä jaksossa vieraitani ovat psykologian tohtori, psykoterapeutti Kirsi Salonen sekä Korpi ForRestin perustajat Mikko ja Sampo Pohjola.
Kirsi Salonen tutki väitöskirjassaan kokonaisvaltaisten luontokokemusten hyvinvointivaikutuksia. Hän jatkaa tutkimustyötä luonnon hyvinvointivaikutuksista Tampereen yliopistossa ja puolet työajastaan hän tekee asiakastyötä psykologina ja psykoterapeuttina.
Mikko Pohjola väitteli vuonna 2013 Utrecthin yliopistosta taloustieteistä. Korpi ForRestin toisena perustajana hän vastaa ennen kaikkea palvelun tieteellisestä validoinnista. Yrittäjyyden ohessa hän työskentelee myös tutkimuksen kaupallistamisen parissa Turun yliopistossa.
Sampo Pohjolalla on parin vuosikymmenen kokemus sosiaali- ja terveysalalta erilaisista ryhmä- ja yksilöohjauksista. Nyt hän vie oppejaan mielen hyvinvointiin liittyen työelämään, ajatustyöntekijöiden tueksi Korpi ForRestin kautta.
Keskustelemme Kirsi Salosen kanssa luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksista ja Mikko ja Sampo Pohjolan kanssa virtuaalisten luontoelämyksien hyödyntämisestä tietotyön tauottamisessa ja työhyvinvoinnin edistämisessä.
Luonnosta saatavat hyvinvointivaikutukset ilmenevät nopeasti ja niiden vaikutukset ovat usein pitkäkestoisia. Luontokokemus on mahdollista tuoda myös työpäivien taukoihin moniaistisen virtuaalielämyksen avulla, mobiiilisti tai tätä varten suunnitellussa taukotilassa. Ohjatut luontokokemukset voivat tukea hoidollisesti psyykkistä prosessointia ja lieventää ristiriitaista suhtautumista luontoon.
Tässä jaksossa pohdimme mm. seuraavia kysymyksiä:
Millaisia luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutukset ovat?
Millä tavoin voit saada hyvinvointia luonnosta, myös mielellesi?
Miten voit rakentaa ja syventää luontoyhteyttäsi?
Miten luontoa voi hyödyntää työpäivän aikaiseen palautumiseen, myös toimistolla?
Miten luot rutiinin palauttavien taukojen pitämiseen?
Miten ohjatuilla luontokokemuksilla voidaan tukea hoidollisesti psyykkistä prosessointia?
Mitä ovat ristiriitaiset luontokokemukset ja miten niitä voidaan ohjauksella lievittää?
Lisätietoa ja linkkejä:
Kirsi Salosen kotisivut: Psykologipalvelut Hyvän MielenTila
Kirsi Salosen väitöskirja: Kokonaisvaltainen luontokokemus hyvinvoinnin tukena
Tutkimusprojekti, jossa Kirsi Salonen toimii tutkijana: Luontolähtöinen interventio kuntoutusmuotona masennuspotilailla
Korpi ForRest yrityksen www-sivut
KorpiForRest LinkedIn, Facebook, Instragram ja Twitter.
Korpi ForRestin YouTube-kanava
Korpi ForRestin podcast: Metsään meni - ajatuksia mielestä (Spotify)
Korpi ForRestin missio on tehdä ajatustyöntekijöistä onnellisempia, luovempia ja vähemmän stressaantuneita tuomalla luonnon tieteellisesti todetut terveysvaikutukset toimistolle sekä ohjaamalla heidät pitämään palauttavia taukoja systemaattisesti työpäivän aikana.
Korpi® ForRest on ensimmäinen luonnon hyvinvointivaikutuksia hyödyntävä ratkaisu, joka keskittyy erityisesti työpäivänaikaiseen palautumiseen. Korpi ForRestia kehitetään perustuen viimeisimpiin tieteellisiin tuloksiin palautumisen merkityksestä sekä luonnon hyvinvointivaikutuksista.
Virtuaaliluontoelämyksen ohella Korpi ForRest on kehittänyt taukovalmennusohjelman työpäivänaikaisen kuormituksen hallintaan. Valmennuksessa fokus on organisaation taukokulttuurin kehittämisessä, työpäivän rytmittämisessä ja yksilökohtaisten palauttavien taukojen rutiinin luomisessa. Tavoitteena on löytää kuhunkin työyhteisöön sopivat tavat tehdä työstä tuottavampaa vähemmällä suorittamisella.
Korpi ForRest pilotoi valmennusohjelmaa viime syksynä neljän eri tietointensiivistä työtä tekevän organisaation kanssa. Pilotissa osallistujat käyttivät Korpi ForRest -taukotilaa sekä mobiilia taukosovellusta. Osallistujien työhyvinvoinnin kehittymistä seurattiin ja mitattiin samalla, kun he osallistuivat taukovalmennusohjelmaan.
Anna ihmeessä palautetta podcastista täällä.
Psykopodiaa-linkit:
Seuraa Psykopodiaa somessa:
Kuuntele, tilaa Psykopodiaa suosikkipalvelussasi (jolloin saat tiedon uusista jaksoista automaattisesti) ja jätä arvio:
Spotify, Supla, Apple Podcasts, Google Podcasts (sovellus)
Tilaa Psykopodiaa Android puhelimellasi
Näiden lisäksi Psykopodiaa löytyy mm. aCast, Blubrry, Castbox, OverCast, PocketCasts, PodBayFM, Podbean, PlayerFM, TuneIn ja Stitcher palveluista ja hakemistoista.
Voit myös tilata Psykopodiaa-podcastin uudet jaksot sähköpostiisi.