79. Työelämän kiihtyminen. Vieraana Saija Mauno.

Työn kiihtyminen, intensiivistyminen on monimuotoinen ilmiö, johon liittyvät työtahdin kiristymisen lisäksi kasvaneet vaatimukset mm. itseohjautuvuudelle oman työn toteuttamisessa ja työuran hallinnassa, oppimiselle ja multitaskaamiselle. Työhön on siis yksinkertaisesti panostettava monin tavoin aikaisempaa enemmän. Liiallinen työn intensiivistyminen voi heikentää työhyvinvointia.

Keskustelen työn ja työelämän kiihtymisestä Tampereen yliopiston työ- ja organisaatiopsykologian professori Saija Maunon kanssa. Hän johti syksyllä 2021 päättynyttä Suomen Akatemian rahoittamaa nelivuotista tutkimushanketta työn intensifikaatiosta ja sen hallinnasta itsesäätelyn voimavaroilla.

Työn tuunaus, itsesäätely ja työstä irrottautuminen voivat suojata työn kiihtymisen haitallisilta vaikutuksilta, ainakin hieman. Organisaatioissa tuleekin tiedostaa työelämän kiihtymisen kielteiset vaikutukset ja pyrkiä vähentämään niitä.

Tässä jaksossa kuulet muun muassa:

  • Mitä työn ja työelämän intensiivistyminen on?

  • Millaiset tekijät lisäävät työn intensiivisyyttä?

  • Mitä ovat turhakkeet töissä ja miten ne lisäävät työn kiihtymisen kokemusta?

  • Mitä seurauksia työn kiihtymisellä on työhyvinvoinnille?

  • Mitä yksilö- ja organisaatiotason keinoja on välttää se, että työn kiihtyminen vaarantaisi työ- ja toimintakykyä?

Lisätietoa jakson aiheesta:

Saija Mauno (PsT) on työ- ja organisaatiopsykologian professori Tampereen yliopistossa ja yliopistonlehtori Jyväskylän yliopistossa. Hän on tutkinut mm. työstressiä ja työhyvinvointia eri näkökulmista (mm. työelämän muutokset, työn laadulliset vaatimukset ja työstressiltä suojaavat voimavarat) sekä työn ja perheen vuorovaikutusta.

Saija Mauno Tampereen yliopisto, LinkedIn, ja Google Scholar-profiili.

IJDFIN: Työn intensifikaatio ja sen hallinta itsesäätelyn voimavarojen avulla: Laaja vertaileva tutkimus eri ammatti- ja ikäryhmissä (1.9.2017‒31.8.2021, rahoitus Suomen Akatemia) -tutkimushankkeen sivut Jyväskylän yliopistossa ja Tampereen yliopistossa.

Tieteellisiä julkaisuja hankkeesta suomeksi:

Lehtijuttuja hankkeen pohjalta:

Haluatko antaa palautetta? Vinkata aiheita tai vieraita? Tee se täällä.

Psykopodiaa-linkit:

Seuraa Psykopodiaa somessa:

Kuuntele, tilaa Psykopodiaa suosikkipalvelussasi (jolloin saat tiedon uusista jaksoista automaattisesti) ja jätä arvio:

Spotify, Supla, Apple Podcasts, Google Podcasts (sovellus)

Tilaa Psykopodiaa Android puhelimellasi

Psykopodiaa RSS syöte

Näiden lisäksi Psykopodiaa löytyy mm. aCast, Blubrry, Castbox, OverCast, PocketCasts, PodBayFM, Podbean, PlayerFM, TuneIn ja Stitcher palveluista ja hakemistoista.

Voit myös tilata Psykopodiaa-podcastin uudet jaksot sähköpostiisi.