Julkaisut – podcast
124. Hyvinvoiva parisuhde. Vieraana Leena Helelä-Alhopuro (uusinta).

Parisuhteita on monenlaisia. Ei ole vain yhdenlaista hyvää ja toimivaa suhdetta. Hyvinvoivassa parisuhteessa meillä on hyvä olla toisen kanssa, hyvä itsellä ja hyvä toisella. Parisuhteen hyvinvointiin voi vaikuttaa. Usein pienetkin toista huomioivat teot ja hyvä vuorovaikutus auttavat pitämään parisuhteen toimivana.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee hyvinvoivasta parisuhteesta psykoterapeutti, pariterapeutti ja työterveyspsykologi, Leena Helelä-Alhopuron kanssa.

Lue lisää
123. Työssä kohdattu väkivalta. Vieraana Merja Hyvärinen.

Kaupallinen yhteistyö: Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry

Valitettavan monet kohtaavat ja kokevat erilaista väkivaltaa työssään ja työpaikallaan. Työssä kohdatulla väkivallalla on monia inhimillisiä sekä taloudellisia haittavaikutuksia. Väkivaltaa tulee ehkäistä ja hallita - ja sen kohdanneita tukea. 

Työssä kohdatusta väkivallasta psykologi Nina Lyytisen vieraana on keskustelemassa työelämäasiantuntija, oikeustieteen kandidaatti Merja Hyvärinen. Hänellä on on liki 30 vuoden kokemus työsuojeluasioiden hoitamisesta. 

Lue lisää
122. Syömishäiriöt. Vieraana Monica Ålgars.

Syömishäiriöt ovat vakavia ja monimuotoisia sairauksia. Ne vaikuttavat niistä kärsivän hyvinvointiin ja terveyteen fyysisesti ja psyykkisesti. Syömishäiriöistä kärsivä tarvitsee monenlaista hoitoa ja fyysistä, psykologista ja sosiaalista tukea. Syömishäiriöistä voi toipua. Vaikka toipuminen voi olla vaikeaa, aina on toivoa siitä, että voi paremmin jatkossa.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on syömishäiriöihin erikoistunut kliinisen psykologian dosentti (PsT) ja psykoterapeutti Monica Ålgars. Monica on työskennellyt pitkään syömishäiriöiden parissa sekä potilastyössä että tutkijana ja kouluttajana.

Lue lisää
121. Eettinen stressi. Vieraana Petra Haapa-Aro.

Kaupallinen yhteistyö: Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Mitä tapahtuu, kun ei voi tehdä työtään sillä tavalla kuin näkee oikeaksi? Toisaalta taas, jos on mahdollisuus tehdä työtä omien arvojen, etiikan ja ammattitaidon mukaan, työ tuntuu mielekkäältä ja auttaa jaksamaan. 

Tämän jakson aiheena on eettinen stressi ja sen kokemus.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on lähihoitaja, tiimivastaava Petra Haapa-Aro. Hänellä on kahdenkymmenen vuoden kokemus alalta, jossa työ ja sen muutokset voivat aiheuttaa usein myös eettistä stressiä. Hän on toiminut JHL:ssa aktiivisesti lähes yhtä pitkään. JHL kokoaa edustamiensa alojen tähtiammattilaiset yhteen ja yhdessä jäsenten kanssa edistää parempaa työelämää.

Lue lisää
120. Suru. Vieraana Miranda Koskinen.

Suru on luonnollinen reaktio menetykseen. Jokainen kokee sen omalla tavallaan. Myös menetyksen tapa vaikuttaa suruun ja suremiseen. Joskus voi tuntua, että suru ei helpota. On luonnollista, että suru kulkee mukana elämässä. Ajan kuluessa oma olo yleensä helpottuu surusta huolimatta.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana surusta keskustelemassa on terveyspsykologian erikoispsykologi, työterveyspsykologi ja seksuaalineuvoja Miranda Koskinen. Hän on työskennellyt vuosia vakavasti sairastuneiden ja kuolevien potilaiden ja läheisensä menettäneiden kanssa.

Lue lisää
119. Ovatko odotuksemme työelämälle utopiaa? Vieraana Anna Aarnisalo.

Kaupallinen yhteistyö: Sympa

Oletko joskus huomannut työelämässä, että joku ei toiminut odottamallasi tavalla? Tai eikö oma toimintasi ole vastannut jonkun toisen odotuksia?

Teemme työtä erilaisten ihmisten kanssa organisaation yhteisten tavoitteiden eteen. Meillä on erilaisia tehtäviä, vastuita ja rooleja. Meihin kohdistuu niihin liittyen myös erilaisia odotuksia. Meillä on myös odotuksia johtamiselle sekä esihenkilön ja työnantajan toiminnalle.

Työhön kuuluu myös erilaisia vuorovaikutustilanteita. Niissäkin meidän usein odotetaan toimivan tietyllä tavalla.

Mutta ovatko odotuksemme ja oletuksemme näistä aina realistisia, oikeutettuja? Vai ovatko ne kenties utopistisia, pilvilinnojen tavoittelua?

Tai ovatko ne yhteneviä ja jaettuja työkaveriemme tai esihenkilön kanssa? Olemmehan erilaisia ja inhimillisen erehtyviä - työroolistamme ja asemastamme riippumatta. 

Tämän jakson aiheena ovat yleiset työelämän erilaiset utopistiset ja realistiset odotukset.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on Anna Aarnisalo. Hän on henkilöstöjohtaja Sympalla ja intohimoinen paremman johtamisen ja työkulttuurin puolestapuhuja.

Lue lisää
118. Oletko tarinasi vanki? Narratiivinen identiteetti. Vieraana Pekka Tölli.

Oletko tarinasi vanki? 

Kerromme itsestämme tarinoita toisille - mutta myös oman mielemme sisällä. Joskus saatamme kertoa itsellemme rajoittavaa tarinaa. Emme ehkä uskalla ottaa uusia askelia urallamme tai muuten elämässä - koska uskomme omaa tarinaamme.

Psykologiassa persoonallisuutta, identiteettiä ja henkilön minäkuvaa jäsennetään monin tavoin. Puhutaan persoonallisuuden piirteistä, taipumuksista sekä asenteista, arvoista ja tyypillisistä sopeutumismalleista, tavoista toimia.

Tämän jakson aiheena on narratiivinen eli tarinamuotoinen identiteetti - ja miten itsestämme kertomamme tarina - tai tarinat - vaikuttavat meihin. 

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on entinen pankkiiri ja McKinseyn konsultti, nykyinen Mehiläisen johtava organisaatiopsykologi,  Pekka Tölli.

Lue lisää
117. Elämänmuutos mielessä? Vieraana Anu Tevanlinna.

Kaipaatko muutosta arkeesi? Puuttuuko elämästäsi jotain? Olet ehkä tyytyväinen elämääsi, mutta haluat silti jotain uutta ja innostavaa?

Tämän jakson aiheena on elämänmuutos ja miten siinä voi onnistua.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykologi, valmentaja ja tietokirjailija Anu Tevanlinna. Anu on kirjoittanut aiheesta kirjan Muutos mielessä - kohti omannäköistä elämää (Atena 2022).

Lue lisää
116. Oppimisvaikeudet. Vieraana Juulia Järvdike.

Kaupallinen yhteistyö: WeMind Suomi

Oppimisvaikeudet hidastavat ja vaikeuttavat oppimista. Ne voivat ilmetä eri tavoin riippuen millaisia taitoja opetellaan. Erilaiset ja eritasoiset oppimisvaikeudet ovat verrattain yleisiä, ja niitä on myös aikuisilla.

Oppimisvaikeuksista psykologi Nina Lyytisen vieraana keskustelemassa on WeMind Suomen toimitusjohtaja, psykologi Juulia Järvdike. WeMind on Ruotsin suurin psykologipalveluita tarjoava yritys. Suomessa WeMind aloitti toimintansa vuoden 2023 alussa. Juulia on tehnyt pääosan työurastaan WeMindilla neuropsykiatrian alalla tutkien lasten ja aikuisten kehityshäiriöitä. 

Lue lisää
115. Prokrastinointi, vitkuttelu. Vieraana Mikko Inkinen.

Vitkutteletko? Lykkäätkö tekemisiäsi myöhemmäksi - vaikkei ehkä kannattaisi? Psykologiassa itselle haitallista, ahdistusta ja erilaista henkistä kärsimystä aiheuttavaa viivyttelyä kutsutaan prokrastinaatioksi.

Prokrastinaatiosta psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana keskustelemassa on opintopsykologi ja Aalto-yliopiston opinto- ja uraohjauspsykologien esihenkilö, Mikko Inkinen.

Hän on auttanut työssään satoja prokrastinoivia, kouluttanut aiheesta ja tutkinut ilmiötä yliopistokontekstissa.

Lue lisää
114. Resilienssi. Vieraana Tuija Hytönen.

Mitä sinussa tapahtuu, kun kohtaat haasteita, yllättäviä tilanteita tai elät muutosten keskellä? Miten reagoit? Miten palaudut?

Näissä tilanteissa tarvitsemme resilienssiä eli psyykkistä selviytymisvalmiutta, mielen joustavuutta ja kykyä palautua. 

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana resilienssistä keskustelemassa on kasvatustustieteen tohtori, työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologi Tuija Hytönen. Hän on perehtynyt resilienssiin työelämässä ja kehittänyt resilienssivalmennusta vuodesta 2019. Tuija työskentelee henkilöstön kehittämispäällikkönä Helsingin poliisilaitoksessa.

Lue lisää
113. Yksinäisyydestä – yksin ja yhdessä. Vieraana CupOfTherapy

Yksinäisyys on ikävä ja kipeä tunne. Yksinäisyyttä voi kokea myös parisuhteessa ja kaveriporukoissa. Se voi olla kokemus yhteyden puutteesta toisiin ihmisiin. Yksinäisyys on eri kuin halu olla yksin.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana yksinäisyydestä yksin ja yhdessä keskustelemassa ovat CupOfTherapy eli psykoterapeutti Antti Ervasti ja kuvittaja Matti Pikkujämsä. Heidän uusin kirjansa on Yksi näistä hetkistä - 100 ajatusta yksinäisyydestä ja yksinolosta.

Lue lisää
112. Tunnetartunta. Vieraana Anna Peltola.

Oletko huomannut vastaavasi keskustelukumppanisi hymyyn? Tai oletko tuntenut surua, kun ystävälläsi on paha olla? 

Tunteiden tarttumista tapahtuu, kun olemme vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa - olimme kotona, töissä tai vaikka asioimassa kaupassa. Tunnetartunnan tutkimus on alkanut auttamistyössä havaitusta sijaistraumatisoinnin ilmiöstä, mutta se on läsnä meidän jokaisen arjessa.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana tunnetartunnasta keskustelemassa on psykologi, psykoterapeutti Anna Peltola. Hän kirjoitti psykoterapiaopintojensa opinnäytetyön tunnetartunnasta.

Lue lisää
111. Ole oma pomosi - itsensä johtaminen. Vieraana Nina Lyytinen.

tsensä johtamisella tarkoitetaan viisaita valintoja työpäivän aikana ja vapaalla. Siihen sisältyy ajanhallinta, työn suunnittelu ja palautumisesta huolehtiminen. Se on oman toiminnan ohjausta, suunnittelua ja sen seurantaa.


Jotta voi johtaa itseään hyvin, on myös tunnettava itsensä. Itsetuntemus kehittyy vuorovaikutuksessa muiden ja itsen kanssa. Itsetuntemukseen sisältyy oman osaamisen, taitojen ja kehittämiskohteiden tunnistaminen. Siihen liittyy myös kyky havainnoida itseään ja tunnistaa omia ajatuksia, tunteita ja toimintatapoja - myös omia hyviä ja huonoja puolia. 

Tämän jakson aiheena on itsetuntemus ja itsensä johtaminen. 

Jakson isäntänä on poikkeuksellisesti Psykopodiaan tuottaja Mikko Heiskala. Jakson asiantuntijavieras on Psykopodiaan vakiojuontaja, työterveyspsykologi, työ- ja organsiaatiopsykologian erikoispsykologi (PsL) Nina Lyytinen. Hän on kirjoittanut toimittaja, tietokirjailija Sirpa Pääkkösen kanssa itsensä johtamisesta kirjan Ole oma pomosi. Virtaa työhön ja vapaalle (Otava 2022). 

Lue lisää
110. Motivaatio, tavoitteet ja aikaansaaminen. Vieraana Satu Pihlaja. (uusinta)

(Uusinta): Aikaansaaminen aiheuttaa meissä pääsääntöisesti hyvänolon tunteita. Aikaansaaminen on mielelle ja aivoille palkinto, josta tulee hyvä mieli. Tällaisen kokemuksen voi saada jo, kun esimerkiksi pääsee työpäivän alkuun. Aikaansaamisen tiellä voi olla myös haasteita ja esteitä. Usein esteet ovat henkisiä. Ihminen on hyvä näkemään vaaroja ja uhkia. Jonkin tehtävän tekemisen esteeksi voivat muodostua jo pelkät mielikuvat siitä, että tehtävä on vaikea ja että sen tekemisessä saattaa epäonnistua.

Tässä syyskuussa 2019 alunperin julkaistussa jaksossa (13.) psykologi Nina Lyytinen keskustelee motivaatiosta, tavoitteista ja aikaansaamisesta Satu Pihlajan kanssa. Hän on psykologi (PsL), valmentaja, psykoterapeutti ja tietokirjailija. Satu on kirjoittanut kaksi kirjaa aiheesta: Aikaansaamisen taika - Näin johdat itseäsi ja Aikaansaamisen taika - työkirja.

Satu antaa antaa käytännön vinkkejä siitä, miten esteitä on mahdollista voittaa, miten asettaa saavutettavissa olevia tavoitteita ja työkaluja itsensä motivoimiseen.

Lue lisää
109. Moniosaaminen. Vieraana Inkeri Ruuska.

Työ ja työurat ovat entistä monimuotoisempia ja yhdistävät erilaisia asioita, aloja ja tapoja tehdä työtä ja toteuttaa itseään. Vain harva meistä tekee työuransa enää yhdellä kapealla polulla.

Tämän jakson aiheena on moniosaaminen ja monimuotoinen työura.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on coach, kehittäjä, työpsykologiasta väitellyt tohtori, tietokirjailija ja yrittäjä Inkeri Ruuska. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan: Monisoaamisen renessanssi. Opas työelämän edelläkävijöille.

Lue lisää
108. Tunne hyvä parisuhde. Vieraana Maaret Kallio.

Toimiva tunneyhteys on hyvän parisuhteen perusta. Jos yhteys rakoilee tai jopa katkeaa, parisuhteessa voi kokea yksinäisyyttä tai turvattomuutta. Yhteyden ajoittainen katkeilu kuuluu hyväänkin parisuhteeseen. Hyvässä suhteessa pari löytää keinoja virittäytyä uudelleen samalle tunnetaajuudelle.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on kouluttajapsykoterapeutti, tietokirjailija ja kolumnisti Maaret Kallio. Maaret on kirjoittanut aiheesta kirjan Tunne hyvä suhde (WSOY 2022).

Lue lisää
107. Ikäsyrjinnästä iättömään organisaatioon? Vieraana Toni Berkowits.

Kaupallinen yhteistyö: Rastor-instituutti.

Ikäsyrjintä on piilevä ja pinttynyt ongelma työelämässä, joka koskee meitä kaikkia, ikään katsomatta. Työpaikka voi mennä sivu suun, olit sitten nuori tai konkari. Asenteesi eri tai oman ikäisiäsi kohtaan voivat olla syrjiviä. Ikäsyrjintä ja sitä ruokkivat uskomukset ovat haitallisia yksilöille, työyhteisöille ja yhteiskunnalle.

Tämän jakson aiheena on ikäsyrjintä, sen taustalla vaikuttavat rajoittavat asenteet ja uskomukset ja se kuinka niitä voi murtaa ja muuttaa.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on Rastor-instituutin toimitusjohtaja, ikäjohtamiseen ja ikäsyrjintään perehtynyt asiantuntija Toni Berkowits.

Lue lisää
106. Luottamus työelämässä. Vieraina Sari Kuusela ja Minna-Kaarina Forssén.

Tunnetko että sinuun luotetaan töissä? Luotatko työkavereihisi? Luottavatko työyhteisösi jäsenet toisiinsa?

Organisaatiossa, jossa vallitsee luottamuksen kulttuuri tuntuu siltä, että kaikki on hyvin. Ei tarvitse epäröidä tai olla huolissaan, että toinen loukkaa tahallaan tai tuottaa kitkaa yhteistyösuhteeseen. Jos luottamusta ei ole, ihmiset eivät tee - tai eivät edes voi tehdä - parastaan. Luottamuksen puute siirtää energian muuhun kuin työhön.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavierainani luottamuksesta ja luottamuskulttuurin rakentamisesta keskustelemassa ovat Luottamuskulttuuri kirjan tekijät, johtamisesta ja työpsykologiasta väitellyt tekniikan tohtori Minna-Kaarina Forssén ja yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija Sari Kuusela.

Lue lisää
105. Murehtiminen, märehtiminen ja negatiivinen sisäinen puhe. Vieraana Arto Pietikäinen.

Huomaatko negatiivista puhetta mielesi sisällä? Vatvotko tulevaa? Märehditkö menneissä? Kyky sisäiseen puheeseen on meille tärkeä ja hyödyllinen. Negatiivinen sisäinen puhe voi vaikuttaa hyvinvointiimme ja tuottaa kärsimystä, mutta siitä voi olla myös hyötyä. Liiallinen menneen tai tulevan murehtiminen voi olla haitallista.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana negatiivisesta sisäisestä puheesta ja sen vaikutuksista meihin keskustelemassa on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Arto Pietikäinen.

Lue lisää