Julkaisut – podcast
104. Työntekijä taas lähtökuopissa - Miten sitouttaa työntekijöitä? Vieraana Jenni Kankkunen.

Kaupallinen yhteistyö: Saranen

Työelämä on muuttunut viime vuosina suuresti. Tänä päivänä muutaman vuoden työsuhde on täysin normaalia ja monella on useampi työsuhde samanaikaisesti. Työ on tärkeä osa ihmisen identiteettiä. Osaajista on pulaa monissa tehtävissä ja yritykset kamppailevat pitovoiman kanssa. Mikä aiheuttaa nämä muutokset ja miten niitä tulee ymmärtää?

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana aiheesta keskustelemassa on Sarasen Jenni Kankkunen. Hän työskentelee Sarasella strategiajohtajana ja osaamisen uudistamisen liiketoimintajohtajana.

Lue lisää
103. Mieli ja mielenterveys työpaikalla. Vieraina Kirsi Mäkelä ja Matti Räsänen.

Kaupallinen yhteistyö: työeläkeyhtiö Elo

Mielenterveyden ongelmat tulevat lisääntymään työelämässä. Näin arvioi neljä viidestä yrityspäättäjästä Elon teettämässä tutkimuksessa. Lähes yhtä moni oli huolissaan ongelmien lisääntymisestä omassa organisaatiossa. Mielenterveys ei ole irrallinen osa terveyttä. Se on mukana myös työssä ja työpaikoilla - ja siitä kannattaa puhua.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraina mielenterveydestä työpaikalla keskustelemassa ovat Elon työkykyjohtamisen kehittämispäällikkö Kirsi Mäkelä ja SOK:n työhyvinvointipäällikkö Matti Räsänen.

Lue lisää
102. Lähisuhdeväkivallan ehkäisy. Vieraana Heli Siltala.

Lähisuhdeväkivalta ei ole pienen piirin ongelma. Se koskettaa jollakin tavalla jokaista suomalaista. Suomessa lähisuhdeväkivaltaa on kokenut 16–74-vuotiaista 75 prosenttia ainakin kerran elämässään. Lähisuhdeväkivaltaa käyttäneitäkin on siis paljon. Tekijä voi oma nykyinen tai entinen kumppani, vanhempi, lapsi, sisar tai muu läheinen. Väkivalta voi olla henkistä ja/tai fyysistä.

Tämän jakso keskittyy siihen, millaisia tekijöitä väkivaltaisen käytöksen takana on ja miten lähisuhdeväkivaltaa voidaan ennaltaehkäistä.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraaksi palaa psykologian tohtori Heli Siltala. Heli työskentelee Oulun vankilassa psykologina. Aikaisemmin hän on tutkinut Jyväskylän yliopistossa lähisuhdeväkivallan terveysvaikutuksia ja -kustannuksia sekä työskennellyt lähisuhdeväkivallan tekijöiden kanssa Vaihtoehto väkivallalle -ryhmässä.

Väkivalta harvoin loppuu itsestään. Ongelma pitää tunnistaa, jotta siihen voidaan puuttua ja tehdä muutos. Joskus tekijän on vaikea tunnistaa ja tiedostaa käyttävänsä väkivaltaa. Jokainen on kuitenkin aina vastuussa omasta käyttäytymisestään. Siihen voi vaikuttaa ja apua kannattaa hakea.

Lue lisää
101. Hyvä paha muutosneuvottelu. Vieraana Markku Suoperä.

Kaupallinen yhteistyö: Saranen

Työelämä ja moni ala on jatkuvien muutosten keskellä. Se vaatii organisaatioilta ennakointia, muutoksiin valmistautumista ja joskus myös sopeuttamistoimia. Jakson aiheena on se, miten muutosneuvottelut hoidetaan hyvin ja vastuullisesti.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana on Sarasen Markku Suoperä. Markku työskentelee Sarasella liiketoimintajohtajana muutospalveluiden parissa. Saranen on Suomen johtava rekrytointikoulutus- ja urapalveluyritys, joka auttaa yrityksiä ja yksilöitä kasvamaan työelämän murroksessa.

Muutosneuvottelut kannattaa hoitaa hyvin ja vastuullisesti. Se tarkoittaa sitä, että tiedostetaan, että muutoksiin liittyy monenlaisia tunteita ja reaktioita. Muutosneuvottelut eivät kosketa vain irtisanottuja, vaan vaikuttavat myös organisaatioon jääviin työntekijöihin. Muutosprosessi vaatii ennakointia ja suunnittelua, selkeää ja jatkuvaa viestintää sekä inhimillistä kohtaamista ja omien ja toisten tunteiden tunnistamista ja säätelyä.

Lue lisää
100. Itsetunto ja hyväksyvä suhtautuminen itseen. Vieraana Arto Pietikäinen.

Moni toivoo parempaa itsetuntoa, mutta usein hyödyllisempää olisi opetella hyväksyvämpää suhtautumista itseen ja itseä arvosteleviin ajatuksiin. Tämän jakson aiheena on itsetunto ja joustava, hyväksyvämpi suhtautuminen itseen ja itseä arvosteleviin ajatuksiin.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana tästä keskustelemassa on psykologi, kouluttajapsykoterapeutti ja tietokirjailija Arto Pietikäinen. Hänen uusin kirjansa on Joustava mieli ja hyvän itsetunnon ABC (Duodecim 2021).

Lue lisää
99. Oppiminen ja työkyky. Vieraana Kati Korhonen-Yrjänheikki.

Kaupallinen yhteistyö: työeläkeyhtiö Elo

Osaaminen ja työkyky, ja siten myös oppiminen, liittyvät tiiviisti toisiinsa. Työkyky on voimavarojen ja kuormitustekijöiden tasapainoa suhteessa työtehtävään ja työympäristöön. Jos työntekijällä ei ole riittävää osaamista tehtäväänsä, se heikentää hänen minäkäsitystään ja hyvinvointiaan.

Työpaikat ovat keskeisiä asiantuntuntijuuden kehittymisessä. Työssä oppimista tapahtuu jatkuvasti. Opimme reflektoimalla ja yhdistämällä uutta tietoa olemassa olevaan osaamiseen. Henkilöstön osaamisella on oleellinen vaikutus organisaation menestykselle. Työvoimapulan kasvaessa myös osaamisen kehittämisen merkitys kasvaa - mutta vain hyvinvoiva mieli kykenee oppimaan.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana työkyvystä ja oppimisesta keskustelemassa on Elon työkykyjohtaja Kati Korhonen-Yrjänheikki. Kati on on hyvinvoinnin, oppimisen ja kestävän kasvun rakentaja. Koulutukseltaan Kati on tekniikan tohtori ja johdon coach.

Lue lisää
98. Tahaton lapsettomuus. Vieraana Mirka Paavilainen.

Tahaton lapsettomuus voi olla yksi elämän vaikeimpia kokemuksia. Moni tahattoman lapsettomuuden kokeva käy läpi kriisin ja kokee pitkäaikaista surua. Tahattomaan lapsettomuuteen liittyy monenlaisia tunteita, jotka voivat olla hyvin intensiivisiä ja vaihtelevia. Tahattoman lapsettomuuden vaikutukset tuntuvat ja näkyvät sekä fyysisesti että psyykkisesti, ja vaikuttavat myös sosiaaliseen elämään.

Psykologi Nina Lyytisen vieraana on psykologi-psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Mirka Paavilainen. Mirkalla on pitkä kokemus työskentelystä lapsettomuuden ja muiden lisääntymisterveyden kriisien parissa.

Lue lisää
97. Uramuutos: sopiiko rekrytoiva koulutusohjelma minulle? Vieraana Sandra Välikoski.

Kaupallinen yhteistyö: Saranen

Työelämä ja moni ala on jatkuvan ja jopa kiihtyvän muutoksen keskellä. Tämä tuo muutoksia myös monen uralle. Oletko ajatellut koskaan, että työttömyydessäkin piilee mahdollisuuksia? Se pakottaa työntekijän pysähtymään ja pohtimaan omaa rooliaan työelämässä. Hakisinko uutta työtä? Kerryttäisinkö lisää osaamista? Tai suuntaisinko kokonaan uudelle alalle?

Tämän jakson aiheena on työelämän muutospaineet ja se, miten rekrytoivat koulutusohjelmat voivat auttaa uramuutoksen toteuttamisessa - silloin kun se on syystä tai toisesta ajankohtaista.

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana aiheesta keskustelemassa on Sarasen Sandra Välikoski. Sandra Välikoski toimii Business Managerina Sarasella. Työssään keskustelee yrityspäättäjien kanssa tulevaisuuden osaajatarpeesta. Työnhakijoille Sandra kertoo siitä, minkälaista osaamista yritykset etsivät nyt ja tulevaisuudessa.

Lue lisää
96. Itsetuhoisuus ja itsemurhien ehkäisy. Vieraina Selma Gaily-Luoma ja Frans Horneman.

Tämän jakson aiheena on itsetuhoisuus ja itsemurhien ehkäisy. Itsetuhoisuuteen kannattaa hakea apua. Läheisen on tärkeä kysyä, kuunnella ja ohjata toinen avun piiriin. Itsemurha-ajatuksista on turvallista kysyä.

Psykologi Nina Lyytisen vieraina ovat väitöskirjaa itsemurhaa yrittäneiden suomalaisten hoitokokemuksista tekevä psykologi, psykoterapeutti Selma Gaily-Luoma ja MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö, psykologi Frans Horneman.

Itsetuhoiset ajatukset ovat verrattain yleisiä. Itsetuhoiset ajatukset vaihtelevat ohimenevistä kuolemantoiveista ja kestämättömästä pahasta olosta pitkäkestoisiin ajatuksiin ja itsetuhoiseen käyttäytymiseen. Itsetuhoiset ajatukset on aina syytä ottaa vakavasti ja apua kannattaa hakea.

Lue lisää
95. Miten voit selkiyttää elämäsi suuntaa? Vieraana Liisa Uusitalo-Arola.

Tiedätkö, mihin olet menossa elämässi? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä ja millaisista asioista pidät? Mitä et halua tai mistä et pidä? Onko sinulla tarve muuttaa tai löytää elämäsi suuntaa?

Psykologi Nina Lyytisen asiantuntijavieraana tästä keskustelemassa on työpsykologi, kouluttaja ja tietokirjailija Liisa Uusitalo-Arola. Liisa on kirjoittanut useita kirjoja uupumuksesta. Hänen uusin kirjansa Suunnassa (Tuuma 2022) auttaa lukijoita tuomaan selkeyttä ja suuntaa elämäänsä.

Nina ja Liisa käsittelevät mm. seuraavia kysymyksiä:

  • Miksi elämän suunta tai sen puuttuminen on joillekin tärkeää?

  • Miten voi selvittää, mikä itselle on elämässä tärkeää?

  • Miten oman suunnan voi löytää?

  • Miten mahdollinen suunnanmuutos kannattaa tehdä?

Lisäksi Liisa kuvailee jaksossa useita harjoituksia, joita voit käyttää oman elämäsi suunnan kartoittamisessa ja muuttamisessa.

Lue lisää
94. Ikä ja työkyky. Vieraina Marjo Wallin ja Noora Poussu.

Kaupallinen yhteistyö: työeläkeyhtiö Elo

Oletko kohdannut ikään ja työkykyyn liittyviä ennakkoluuloja työelämässä? Somessa kysyttäessä kaikenikäiset Psykopodiaa-kuuntelijat, niin niin nuoremmat kuin vanhemmatkin, kertoivat kohdanneensa ikään liittyviä ennakkoluuloja ja asenteita.

Tämän jakson aiheena on ikä ja työkyky. Asiantuntijavierainani tästä keskustelemassa ja ennakkoasenteita purkamassa ovat Elon työkykyjohtamisen kehittämispäälliköt Marjo Wallin ja Noora Poussu.

Lue lisää
93. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtaaminen terveydenhuollossa. Vieraina Anukatariina Saloheimo ja Tytti Kerttula.

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen edustajat kohtaavat edelleen monia ennakkoluuloja ja ajattelemattomuutta, myös terveydenhuollossa. Se lisää vähemmistöstressiä ja voi jopa estää hoitoon hakeutumisen.

Tässä Psykopodiaa jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kohtaamisesta terveydenhuollossa yhdenvertaisuuskouluttaja Anukatariina Saloheimon ja Terveystalon työterveyshuoltoon erikoistuvan lääkäri Tytti Kerttulan kanssa.

Potilaan hyvä kohtaaminen on hoidon onnistumisen kannalta keskeistä. Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat moninaisia ja näiden vähemmistöjen edustajien kohtaamisiin liittyy omat erityispiirteensä, joista terveydenhuollon ammattilaisten on hyvä olla tietoisia. Kaikkea ei tarvitse tietää ja osata heti, mutta jokainen ihminen voidaan kohdata kunnioittavasti ja arvostaen. Kohtaamisiin voi valmistautua ja se on taito, jossa voi kehittyä.

Lue lisää
92. Työ voimavarana elämänkriiseissä ja muutoksissa. Vieraina Liisamari Krüger ja Anu Suutela-Vuorinen.

Kaupallinen yhteistyö: tyoeläkeyhtiö Elo

Kaiken minkä kohtaamme elämässä, koemme ja kohtaamme myös työpaikalla. Useimmille meille tulee jossain elämämme vaiheessa vastaan jonkinlainen kriisi tai haastava muutos.

Tämän jakson aiheena on se, miten työ voi olla voimavarana, kun äkilliset sairaudet, elämän kriisit tai muutokset vaikuttavat työkykyyn - ja miten hyvä työkykyjohtaminen voi tätä tukea. Näistä psykologi Nina Lyytisen vieraina keskustelemassa ovat Elon ylilääkäri Liisamari Krüger ja työkykyjohtamisen palvelujohtaja Anu Suutela-Vuorinen.

Lue lisää
91. ADHD aikuisella. Vieraana Sami Leppämäki.

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

ADHD on toimintakykyä heikentävä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Siihen liittyy toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden säätelyn vaikeutta, ylivilkkautta ja impulsiivisuutta. ADHD on synnynnäistä, mutta osalla lapsuudesta asti jatkuneiden oireiden syy ymmärretään vasta aikuisuudessa ja diagnoosi viivästyy.

Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöstä aikuisilla psykologi Nina Lyytisen kanssa keskustelemassa on dosentti, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Sami Leppämäki. Hän työskentelee Terveystalossa psykiatrian erikoisalajohtajana ja pitää vastaanottoa Terveystalo Fokus Mielen erikoisyksikössä.

Lue lisää
90. Maanpuolustustahto ja psykologinen informaatiovaikuttaminen. Vieraina Miina Kaarkoski ja Teemu Tallberg.

Venäjän aloittama sota Ukrainassa on saanut monet pohtimaan maanpuolustustahtoaan. Maanpuolustustahdolla on monia merkityksiä niin kansalaisten kuin yhteiskunnan tasoilla. Siihen voidaan kohdistaa psykologista informaatiovaikuttamista maamme ulkopuolelta.

Tämän jakson aiheena on maanpuolustustahto, kansalaisten suhde siihen, ja se miten näihin voidaan pyrkiä vaikuttamaan, sisältä ja ulkoa päin. Aiheesta psykologi Nina Lyytisen vieraina keskustelemassa ovat Maanpuolustuskorkeakoulun sotilassosiologian professori, FT, Teemu Tallberg ja tutkija, FT, Miina Kaarkoski.

Lue lisää
89. Poliisityön psykologiaa. Vieraana Jasmin Kaunisto.

Miten psykologia liittyy poliisien työhön? Toimivatko tv:sta tutut kuulustelutavat käytännössä?

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraana poliisityön psykologiasta keskustelemassa on oikeuspsykologi, Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Jasmin Kaunisto. Jasmin on yhtenä kirjoittajana ja editoijana kirjassa Poliisityön psykologia.

Jasmin ja Nina purkavat poliisikuulusteluihin liittyviä myyttejä ja keskustelevat laajemmin poliisityön psykologiasta.

Lue lisää
88. Johtajan hyvinvointi ja henkilöstö. Vieraina Katja Hämäläinen ja Heidi Tuohimaa.

Kaupallinen yhteistyö: tyoeläkeyhtiö Elo

Johtajilla ja esihenkilöillä on paljon vastuuta ja heihin kohdistuu usein korkeita odotuksia. Organisaatioiden toimintaympäristö muuttuu myös jatkuvasti. Työ on siis itsessään vaativaa, kuormittavaakin. Johtajan oma hyvinvointi heijastuu myös henkilöstöön. Siitä kannattaa siis pitää huolta.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraina johdon ja henkilöstön hyvinvoinnista ja näiden yhteydestä keskustelemassa ovat työeläkeyhtiö Elon työkykyjohtamisen kehittämispäälliköt Katja Hämäläinen ja Heidi Tuohimaa.

Lue lisää
Erikoisjakso. Masennuksen hoito. Vieraana Noora Scheinin.

Kaupallinen yhteistyö: Janssen

Masennus on valitettavan yleistä. Masennukseen on kuitenkin useita toimivia hoitomuotoja. Hoidon onnistumiseen vaikuttavat mm. oireiden kesto ja vaikeusaste sekä hoidon aloituksen oikea-aikaisuus ja hoidon asianmukainen seuranta.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytisen vieraana masennuksesta ja sen hoidosta keskustelemassa on psykiatrian erikoislääkäri, Turun yliopiston psykiatrian dosentti ja kliininen opettaja, YTHS:n läntisen palvelualueen mielenterveystyön alueylilääkäri Noora Scheinin.

Lue lisää
87. Läheisen päihdeongelma. Vieraana Harri Seppälä.

Kaupallinen yhteistyö: Terveystalo

Käyttääkö läheisesi liikaa päihteitä? Päihdeongelmat ovat Suomessa yleisiä. Liiallinen päihteiden käyttö aiheuttaa terveyshaittoja ja lisäksi huolta ja kuormitusta myös läheisille.

Läheisen päihdeongelmasta psykologi Nina Lyytisen vieraana keskustelemassa on Terveystalon päihdelääketieteen ylilääkäri, päihdelääkäri, psykoterapeutti Harri Seppälä. Harri työskentelee Terveystalo Fokus Mielen erikoisyksikössä, jossa asiantuntijat auttavat kaikissa mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Lue lisää
86. Lähisuhdeväkivalta. Vieraana Heli Siltala.

Oletko kokenut lähisuhdeväkivaltaa? Lähisuhdeväkivalta on yleistä. Lähisuhdeväkivallan tekijänä voi toimia oma nykyinen tai entinen kumppani, vanhempi, lapsi, sisar tai muu läheinen. Väkivalta voi olla henkistä ja/tai fyysistä.

Tässä jaksossa psykologi Nina Lyytinen keskustelee lähisuhdeväkivallasta ja sen terveysvaikutuksista psykologian tohtori Heli Siltalan kanssa. Heli työskentelee Jyväskylän yliopistolla tutkijatohtorina ja Oulun vankilassa psykologina. Hänen tutkimustyönsä on keskittynyt lähisuhdeväkivallan terveysvaikutusten ja kustannusten kartoittamiseen. Heli on myös tehnyt asiakastyötä lähisuhdeväkivallan kokijoiden ja tekijöiden kanssa.

Väkivalta voi alkaa henkisenä erilaisella kiusaamisella, halveksunnalla, haukkumisella, pelottelulla ja kontrollointina. Fyysisen ja henkisen väkivallan lisäksi lähisuhdeväkivalta voi olla myös seksuaaliväkivaltaa sekä taloudellista ja sosiaalista kontrollointia. Väkivallan kokeminen on raskasta ja sillä on usein vakavia terveyshaittoja, myös mielenterveydelle.

Väkivalta harvoin loppuu itsestään. Väkivallan kokemuksesta on mahdollista selvitä ja sen kanssa ei kannata jäädä yksin.

Lue lisää